Femeile care fumeaza in timpul sarcinii ar putea modifica genele copiilor lor

Cel mai extins studiu în domeniu  arată că fumatul în timpul sarcinii ar putea cauza modificări epigenetice fetusului,constând în defecte congenitale şi probleme care privesc sănătatea mai târziu în viaţă.

Christina Markunas de la „National Institute of Environmental Health Sciences” şi colegii săi, au descoperit că nou născuţii a căror mame au fumat în timpul sarcinii, sunt mai predispuşi să întâmpine modificări specifice ale ADN-ului decât nou- născuţii din mame nefumătoare.  Studiul apare în Environmental Health Perspectives.

Copiii expuşi la fum de ţigară în viaţa intrauterină prezintă un risc mai mare de a dezvolta defecte congenitale şi sunt mai predispuşi să aibă de suferit de pe urma unor probleme medicale decât copiii proveniţi din mame nefumătoare. Aceasta diferenţă între copiii de fumători şi cei de nefumători continuă şi la maturitate.

Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri de ce fumatul în timpul sarcinii cauzează aceste probleme,dar studii recente sugerează că expunerea la toxinele din fumul de ţigară ar putea cauza modificări în molecula ADN a fetusului în dezvoltare . Din cei peste 7000 de compuşi chimici din fumul de ţigară, sute sunt nocivi, iar cel puţin 69 sunt carcinogeni.

Într-un studiu raportat în 2011, cercetătorii au examinat posibilitatea ca expunerea la fumul de ţigară să cauzeze modificări în ADN metilare, adică adiţia unei molecule ADN la o genă. Modificări apărute în procesul de ADN metilare pot modifica funcţionarea genelor şi pot creşte riscul apariţiei unor anumite boli, inclusiv cancer.

Acel studiu, care a analizat  ADN-ul  prezent în celulele obrazului a 173 de copii şi mamele lor, a descoperit că nou născuţii a căror mame au fumat în timpul sarcinii, sunt de două ori mai predispuşi la procesul de ADN metilare a unei gene implicate în răspunsul imun şi multe tipuri de cancer decât copiii din mame nefumătoare.

Markunas şi echipa ei a studiat un grup mai mare de mame şi copiii lor.  Ei au analizat probe de sânge  de la 889 de nou născuţi, din care 287 aveau mame care au raportat fumatul în primul trimestru de sarcină. Ei au găsit legături între fumatul maternal şi ADN metilare în 110 regiuni.

Unele dintre genele afectate joacă un rol important în dezvoltarea placentară şi embrională, abuzul de substanţe, dependenţa de nicotină şi capacitatea de a renunţa la fumat.

Copiii femeilor fumătoare sunt mai predispuşi să aibă greutate mică la naştere şi prezintă o probabilitate mai mare să fie dependenţi de nicotină sau medicamente la maturitate.

Echipa de cercetători susţine că sunt necesare studii amănunţite pentru a determina dacă aceste modificari ADN persistă de-a lungul vieţii.

Sursa: http://medicalxpress.com

Wordpress SEO Plugin by SEOPressor